Carti — august 6, 2013 at 6:26 pm

Civilizatii antice

 

     

Astazi voi continua seria despre Enciclopediile Decouvertes, pe care le gasesti in magazinul Elefant, si iti voi prezenta cateva carti despre civilizatiile stravechi.

Mayasii. O civilizatie pierduta de Picasso Sidney si Baudez Claude

Istoria mayasilor este una incerta, deoarece inca nu stie cum a inceput si nici de ce a disparut. Mayasii au locuit intre America de Sud si Mexic, in teritoriile Belize, Honduras, Guatemala, El Salvador, Yucatan si Chiapas. Se crede ca civilizatia mayasa a preluat cunostintele de la civilizatia olmeca si cea teotihuacaneana, cunostinte care au excelat mai ales in matematica, astronomie si arhitectura. Baza de numeratie era 20, nu 10 cum o folosim noi. De asemenea, mayasii credeau ca Pamantul este plat, nerealizand ca acesta se invarte in jurul Soarelui. Acestia venerau porumbul, considerand ca specia umana este nascuta din porumb.

mayasii-o-civilizatie-pierduta_1_produs

Aborigenii australieni de Stephen Mueke si Adam Shoemaker

O alta carte care consider ca trebuie sa existe in colectia ta este cea despre aborigienii din Australia. Aborigienii australieni sunt primii oameni care au colonizat Australia, care, impreuna cu locuitorii stramtorii Torres, constituie populatia indigena a acestui continent. Acestia nu erau un popor omogen, deoarece proveneau din mai multe triburi cu limbi si traditii diferite, existand intre 400 si 700 triburi diferite de aborigieni. Dupa sosirea colonistilor englezi, numarul acestora a scazut la 60.000 de la un million, din cauza noilor boli aduse de colonisti si a conflictelor. Traditiile aborigiene s-au pastrat cel mai bine in teritoriul Nordic, iar faptul ca traiesc izolat a dus la mentinerea limbii oficiale, pe care o folosesc 60% dintre acestia. Cultura aborigienilor a dat nastere la o multime de limbi si culturi cu radacini comune, fiind cea mai veche cultura vie de pe pamant. Unele comunitati aborigiene inca folosesc miscarea astrelor ca si calendar.

aborigenii-australieni_1_produs

Imperiul mongol si Gingis Han de Jean – Paul Roux Flavigny

Ultima carte pe care vreau sa o recomand este despre Imperiul Mongol si Gingis Han. Imperiul Mongol a fost creat de Gingis Han si urmasii lui, si a fost cel mai mare imperiu care a existat pe uscat, cu peste o suta de milioane de locuitori. Gingis Han, care inseamna “Rege Universal” este de fapt denumirea primita de descendentul unui sef de clan al unui trib Mongol, care a reusit sa uneasca mai multe triburi, creand o armata si invingandu-l pe rivalul sau, Jamukha. Dupa ce a dus multe lupte de cucerire si le-a anexat teritoriului pe care il stapanea deja, acesta pune bazele unui imperiu care s-a sprijinit pe comertul caravanelor, stabilind, astfel, o retea de puncte comerciale si de comunicatie. Dupa moartea lui Gingis Han in 1227, fiul acestuia, Ogedei, se hotaraste sa cucereasca Ungaria, Rusia si Polonia, apoi toata Europa. Imperiul mongol s-a prabusit din cauza problemelor interne si a loviturilor pe care le-a primit din exterior, in special cele ale rusilor, care erau dotati cu arme de foc, aspect militar neglijat de marii strategi mongoli.

imperiul-mongol-si-gingis-han_1_produs

Aceste carti, care fac parte din colectia de enciclopedii Decouvertes, contin mult mai multe detalii despre civilizatiile antice care vor incanta orice iubitor de istorie doritor sa descopere toate misterele antice.

Comentarii

comentarii

Ti-a placut articolul?
Daca da, atunci alatura-te comunitatii noastre si vei primii saptamanal pe mail articole despre haine, accesorii si un stil de viata modern