Carti — iulie 25, 2013 at 8:40 pm

Trilogia “Jocurile foamei”: supravietuire sau dragoste?

 

     

Tehnologia si noile gadget-uri din ziua de azi ne fura din placerea cititului clasic. De cand au aparut cartile electronice, am uitat ce inseamna sa cumpar o carte, sa simt mirosul de hartie proaspat tiparita, sa o rasfoiesc si sa pun semnul de carte la pagina unde am ramas. Toate acestea, insa, pana am descoperit Nemira.ro. Acest site imbina tehnologia cu clasicul, adica tu comanzi cartile pe care le doresti pe Internet, dar, in acelasi timp, te bucuri atunci cand le primesti acasa in format clasic.

Astazi m-am gandit sa va propun trilogia “Jocurile foamei”. Eu cred ca ca aceasta trilogie nu trebuie ratata, deoarece nu sunt doar niste carti pentru tineri incantati de jocuri de supravietuire sau batai, ci sunt niste carti care pot spune ca au ca baza luptele de gladiatori. Ne aduce aminte de arenele romane, pline de un public insetat dupa lupte crunte si supravietuitori, dar povestea si substratul trilogiei prezinta si una de dragoste, care face ca deznodamantul fiecarui volum sa te lase nerabdator sa citesti urmatoarea parte.

Primul volum al trilogiei, intitulat “Jocurile foamei”, ne prezinta povestea care se petrece undeva in viitor. Exista 12 districte, iar fiecare district trebuie sa dea cate 2 tributi, cu varste intre 12 si 18 ani. Daca acestia nu se ofera, sunt alesi in mod aleatoriu. Asa apare eroina noastra, Katniss Everdeen. Este aleasa in mod aleatoriu sora ei si, ca sa o salveze, se ofera sa mearga in locul surorii mai mici. Cel de al doilea tribut este fiul brutarului, Peeta Mellark. Asa incepe povestea acestui volum in care cei doi se vor maturiza si, prin devotament, vor reusi sa schimbe regulile jocului si finalul lui previzibil. Pretinsa povestea de dragoste dintre Katniss si Peeta si cea reala intre Katniss si Gale ridica iarasi niste semne de intrebare, dar nu spun mai multe, pentru ca nu as vrea sa fac “spoiler alert”. S-a facut si o ecranizare dupa primul volum, asa ca va recomand sa cititi prima data cartea si dupa aceea sa vizualitati filmul.

Volumul II din “Jocurile foamei”, “Sfidarea”, continua povestea din primul volum. Povestile de iubire si continuarea jocurilor pentru supravietuire raman, dar intrigile se amplifica si regulile se schimba iar. Maturizarea lui Katniss trece la un alt nivel si isi da seama ca actiunile ei ranesc persoanele pe care le indrageste, motiv pentru care adopta o strategie care schimba cursul jocului, spre surpriza neplacuta a presedintelui. Si acest volum va fi ecranizat, lansarea lui fiind asteptata la sfarsitul lui noiembrie.

Ultimul volum din trilogie, “Revolta”, are ca principal subiect nemultumirea Districtelor si rascularea lor împotriva Capitoliului. Katniss, Gale si Peeta, impreuna cu alti soldati, decid sa il omoare pe presedinte. Povestea ia o intorsura neasteptata, iar Katniss, dupa ce isi revine din trauma psihologica, realizeaza ce si pe cine isi doreste cu adevarat.

0

Cam aceasta este povestea succinta din trilogie, pe care v-o recomand cu mare drag mai ales sa o cititi, daca va doriti cu adevarat o carte care sa va tina pe jar. Si, ca sa inchei intr-o nota si mai pozitiva, trilogia “Jocurile foamei” este momentan la reducere la editura Nemira!

Comentarii

comentarii

Ti-a placut articolul?
Daca da, atunci alatura-te comunitatii noastre si vei primii saptamanal pe mail articole despre haine, accesorii si un stil de viata modern